Cercul fără sfârşit...

O călătorie în lumea cărţilor

 "Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră că ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu." ( Jorge Luis Borges) 

Cărţi noi la biblioteca şcolii

 

1. OAMENII DIN DUBLIN de James Joyce

Literatura de azi este de neconceput fără Joyce, aşa cum nu ne-am putea imagina fizica fără Einsten (Hugh Kenner)

Din Drumcondra la Canal Bridge şi de pe Henry Street în Te mple Bar, ploaia şi soarele spală obrajii ridaţi ai Dublinului. Oamenii de aici trăiesc în ritmul propriilor obsesii, spaime şi năzuinţe. Unul vrea să-şi găsească iubirea exilată într-un pliu al memoriei, altul se visează pilot de raliu.Unul simte iminenţa sfârşitului, altul cere următorul pahar. Sunt oameni obişnuiţi, prinşi dezordonat în insectarul vieţii.Portretul Dublinului se compune din bucuriile, deznădejdile, renunţările şi elanurile celor care-l populează: reverendul Flynn rămas amintire în mintea unui copil, necunoscutul care vorbeşte ciudat, fata care nu ştie să scape de acasă, ttinerii burlaci Corlez şi Lenehan, locatarii din Pensiunea Mooney, ratatul Farrington, Gabriel Conroy şi, în final, ninsoarea peste toţi cei vii şi morţi.

 2. NOVECENTO de Alessandro Baricco

Novecento a fost ecranizat de Giuseppe Tornatore în anul 1998, cu titlul Legenda pianistului de pe ocean, cu Tim Roth în rolul principal.

Într-o dimineaţă după ce toţi călătorii au debarcat, marinarul Danny Boodmann descoperă în luxosul salon de bal al trasatlanticului Virginian o cutie de carton. În ea- un nou-născut, pe care matrozul se hotărăşte să-l adopte, dându-i numele secolului care de-abia începea: Novecento. La opt ani, când Danny Boodmann moare, micul Novecento rămâne pentru a doua oară orfan. Adoptat din nou, de data aceasta de căpitan şi de întreg echipajul, băiatul îşi dezvălui talentul extraodinar: este un pianist desăvârşit, care seara, alături de orchestra vasului, îi încântă pe pasagerii bogaţi de la clasa întâi, iar noaptea, de unul singur, le oferă umililor călători de clasa a treia o muzică supraomenească, menită să alunge orice urmă de nefericire. Şi totuşi, cum se poate Novecento, care nu a coborât niciodată de pe vas să cânte despre toate frumuseţea lumii.

"Pământul e un vapor prea mare pentru el, aşadar n-a coborât niciodată pe uscat. Vaporul e micul lui pământ plutitor. Aici începe şi se sfârşeşte lumea. Cartea aceasta e un micro-roman, o dramă, un poem sau doar o fermecătoare improvizaţie pentru pian şi trompetă. Citiţi-o ca pe o parabolă (lumea-vapor, omul-călător) sau ascultaţi-o relaxaţi ca şi cum, în drum spre America, aţi descoperi deodată o melodie care v-ar umple sufletul."(Ioana Pârvulescu)

 

3. ÎNVIEREA de Lev Tolstoi

  Învierea este ultimul roman al lui Tolstoi, la care a lucrat cu întreruperi un deceniu întreg.

Povestea este inspirată de un caz real din epocă. Pe când îşi face datoria ca jurat într-un proces dificil, prinţul Nehliudov o recunoaşte în prostituata acuzată de crimă şi jaf pe slujnica nevinovată de care se îndrăgostise în adoles­cenţă şi pe care a sedus-o ceva mai târziu. Atunci când femeia devine victima unei erori judiciare stupide, Nehliudov nu-şi mai poate urma traiul luxos şi lipsit de griji, ci decide să renunţe la tot şi s-o urmeze, pentru a o salva cu orice preţ, potolindu-şi astfel chinuitorul sentiment de vinovăţie pentru soarta ei tragică. Invierea este un tablou vast al Rusiei de sfârşit de secol XIX, în care imaginea celulelor mizere de închisoare se suprapune peste bogăţia strălu­citoarelor palate nobiliare; romanul reprezintă în acelaşi timp o critica plină de indignare la adresa sistemului de guvernamânt, a justiţiei şi a Bisericii.

„La prima vedere, fictiunea lui Tolstoi pare infectata de convingerile lui religioase. De fapt, arta scriiturii sale este atit de puternica, de clara, incit ea transcede universalul si lasa in urma ideile oricarei religii. In ultima instanta, ce-l framinta pe ginditorul Tolstoi depaseste ordinea estetica sau morala; miza romanelor sale este alta, Viata si Moartea.” (Vladimir Nabokov)
  „Am început usor-usor cu Turgheniev si a fost o nimica toata. Mi-am pus atunci mintea si n-am avut ce-alege din domnul de Maupassant. Am luptat doua runde cu dl. Stendhal si mi se pare ca la a doua am avut oarece avantaj. Cu dl. Tolstoi, cel putin deocamdata, n-am avut curaj sa ma urc in ring.” (Ernest Hemingway)
  „Se prea poate ca scrisul sa vina din minte sau din inima. Cind scrii cu mintea, cuvintele se asaza pe hirtie cuminti, fara cusur. Dar cind scrii cu inima, ai atit de multe ginduri in cap, atit de multe imagini iti framinta fantezia, incit scrisul ti se poticneste, tot ce pui pe hirtie este ciuntit si necopt.” (L. N. Tolstoi)

 4. HULIGANII de Mircea Eliade

  Când apare, în 1935, romanul Huliganii, succesul lui imediat se datorează nu doar numelui deja consacrat al lui Mircea Eliade, ci, mai ales, freneziei cu care tânăra generaţie s-a recunoscut în personajele sale. Rupând cu toate tabuurile unei societăţi deşuete, tinerii sunt în căutarea unui fel de-a fi care să-i exprime. Există un singur debut fertil în viaţă: experienţa huliganică, spune unul dintre personaje. Să nu respecţi nimic, să nu crezi decât în tine, în tinereţea ta, în biologia ta dacă vrei... În nesfârşite controverse şi conflicte tot mai violente, între erotism, idei abstracte şi obsesia acţiunii, se joacă drama unei generaţii ai cărei huligani aveau să sfârşească prin a insângera Romania.

 

 5. OAMENI SĂRMANI- F.M.Dostoievski

  Volumul de debut al lui F.M. Dostoievski, Oameni sarmani, apărut în 1846, este o carte antologică, marcând o mutaţie radicală: după el literatura lumii nu va mai fi la fel. Complexitatea şi profunzimea acestui roman epistolar îl fac să-şi păstreze şi astazi capacitatea de a fascina. Considerat „primul roman social” din literatura rusă, Oameni sarmani este o satiră a epocii, moravurilor şi chiar a literaturii timpului. În centrul poveştii se află inocenţa şi trista afectiune dintre un funcţionar de rangul cel mai umil, Makar Devuskin, şi verişoara sa îndepărtată, tânăra orfană Varvara Dobroselova. Cei doi trăiesc într-o sărăcie lucie şi se luptă să supravieţuiască de la o zi la alta, cu speranţa unei minuni improbabile. Schimbul de scrisori dintre cei doi dezvăluie, pas cu pas, o întreagă lume, cu framântările ei, prinsă în lupta pentru supravieţuire. Tema gogoliană a omului mărunt, a slujbaşului umil, e revalorizata conştient de Dostoievski, facând din Makar Devuskin unul dintre personajele memorabile ale literaturii universale.

„Apariţia acestui roman a reprezentat un eveniment în literatura noastră. S-au auzit laude entuziaste, dar şi reproşuri serioase, a început o dispută. Numele dlui Dostoievski a ocupat paginile revistelor pe parcursul câtorva luni. Această agitaţie a spiritelor a dovedit că e vorba de o opera şi de un talent deosebite.” (V.G. Belinski)

  „Omul nu este nicicând identic cu el însuşi, de aceea nu i se poate aplica formula identităţii: A egal cu A. Potrivit ideii artistice a lui Dostoievski, adevărata viaţă a personalitatii umane se produce tocmai in punctul acestei neconcordante a omului cu sine, în punctul trecerii lui peste hotarele a ceea ce este el ca viaţa materială, care poate fi observată, definită şi prezisă fără voinţa lui. Adevarata viaţă a personalităţii omului este accesibilă numai în cazul unei pătrunderi dialogale, căreia îi răspunde ea însăşi printr-o dezvăluire liberă şi nestingherită.” (Mihail Bahtin)

 

 6. FOC PALID de Vladimir Nabokov

  „Această operă ca un centaur, jumătate poem, jumătate proză, este o creaţie de o frumuseţe perfectă, simetrică, stranie şi originala. Deşi vrea să pară o ciudăţenie, ea nu poate ascunde cî este una dintre cele mai mari opere de arta ale acestui secol.” (Mary McCarthy)

  „Pentru că ne invita să descoperim, Foc palid ne îndeamnă în acelaşi timp să respingem tot ce credem că am descoperit. Cel mai bun roman al lui Nabokov, el este de fapt o paradigma a disuadării.” (Brian Boyd)
„E curios cum o carte nu poate fi citită; ea nu poate fi decât recitită. Un cititor bun, un cititor adevărat, un cititor activ şi creativ nu face decât să recitească.” (Vladimir Nabokov)

 

7. UN SINGUR CER DEASUPRA LOR de Ruxandra Cesereanu

  Un roman-fresca despre transformările petrecute în România de la începuturile obsedantului deceniu comunist pâna după revoluţia din 1989, în care micile istorii ale unor oameni aflaţi de partea puterii comuniste sau împotriva ei sunt înglobate şi dau contur istoriei mari. Luptatori în munţi, deportaţi, deţinuti politici, opozanţi, disidenţi, frontierişti, revoluţionari, dar şi lideri ai Securităţii, presedinţi de stat, torţionari, delatori şi mulţi alţii – victime şi opresori –, cu toţii trăiesc sub acelaşi cer, între 1945 şi 1991, limitele cronologice ale frescei epice la care autoarea a lucrat un deceniu. Ruxandra Cesereanu propune o sinteza narativă cu vieţi şi morţi controlate de o istorie colectivă violentă, asemănătoare lumii zugrăvite de Varlam Salamov în Povestiri din Kolima.

 

 8. KINDERLAND de Liliana Corobca

  Cristina, ea însăşi un copil, este nevoită să devină „mama” responsabilă a celor doi fraţi mai mici, atunci când părinţii pleacă la muncă în străinătate, după „bani lungi”. Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii şi bătrâni, este văzut din perspectiva acestei fetiţe de 12 ani.

Intr-o lume în criza şi derivă, copiii învaţă, din propriile experienţe, să lupte şi să supravieţuiască în aşteptarea împlinirii unui singur vis: întoarcerea părinţilor acasa. Dar aceştia nu se lasă înduplecaţi nici atunci când sint invocaţi prin ritualuri magice, pagâne. Părăsiţi, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieţi normale de familie, imitind, înainte de vreme, gesturile adulţilor. Despre ţara copiilor maturi povesteşte Cristina, despre cruzime şi tandreţe, despre durere şi mângiiere, disperare şi speranţă.

Odata cu romanul Kinderland, Liliana Corobca îşi consolidează statutul de confesor al fiinţelor neajutorate, victime resemnate pe timp de pace, ale caror voci nu sunt ascultate de nimeni altcineva.

 9. HARLALD ŞI LUNA VERDE de Nora Iuga

  „Poeta româncă este o descoperire pentru spaţiul de limbă germană– este literatura de înaltă clasă, literatură la superlativ! Înregistreaza tot ce i-au hărăzit amintirile rele, prezentul rau. Vorbeste de case cu ferestre care prevestesc nenorociri, de pâlniile gramofoanelor care «înghit kilometri de tăcere». Dupa căderea regimului Ceauşescu a rămas la fel – altfel decât ceilalţi –, nu şi-a luat drept ţintă opoziţia. A folosit libertatea nouă, a folosit şi formule noi de expresie. E normal să aşteptăm cu nerăbdare apariţia în limba germană şi a altor romane ale acestei autoare. Limba ei este imprevizibilă, capricioasă, ascunde un mare mister. Miracolul se săvârseşte într-un flux continuu, de fapt, în poezia ei de neîntrerupt. Cum spune autoarea citindu-l pe Oscar Wilde: «Un capriciu durează mai mult decât o pasiune». Cât de periculoase, cât de superbe sunt capriciile acestei scriitoare!” (Harald Hartung, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

 

10. MĂSLINE APROAPE GRATIS de Alexandru Vlad

Alexandru Vlad are un mod de a-şi compune frazele care fascinează prin naturaleţea şi simplitatea aparentă care maschează o elaborată arhitectură interioară. Există în spatele frazării tentaţia unei muzicalităţii aproape poetice, un balans reţinut între detaliu puternic şi elementul constructiv natural. Vocea naratorială principală dezvăluie un autor cu umor reţinut, o perdea de realism frust în faţa unei melancolii neostentative. 

 

11.DARUL LUI JONAS de  Lois Lowry

  Lumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă. Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere. Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală. Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi.

Roman puternic şi provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranţă generaţii de tineri să citească şi să gândească (New York Times) 

Cărţi noi în limba engleză  - achiziţionate prin proiectul "Acordurile toamnei"

 WUTHERING HEIGHTS by Emily Bronte

One of the most passionate and heartfelt novels ever written, Wuthering Heights tells of the relationship, between Catherine Earnshaw and Heathcliff, the orphan boy her gather adopted and brought to Wuthering Heights when they were children. With its freedom from social convention and its unparalleled emotional intensity, Wuthering Heights is a highly original and deeply tragic work.

 

 

 

 

     

 THE SECRET AGENT by Joseph Conrad

The secret agent is arguably one of the greatest novels of the twentieth century. Its brilliant depiction of a terrorist underworld, its ruthless irony and its black satire on a morally corrupt society is the culmination of many influences of conard, including that of Dickens and of Dostoyevsky.

    

                                                                     

 

THE ADVENTURE OF TOM SAWYER by Mark Twain

One of the most popular novels of nineteenth century america, tom sawyer evokes an endless innocence, delight in spontaneous acts of heroism and chivalry and is an unparalleled celebration ao childhood.

 

 

 

THE HOUND OF THE BASKERVILLES by Sir Arthur Conan Doyle 

 

 

 

 An intriguing case for Holmes and Watson, the hound of the baskervilles is also one of Conan Doyle`s most gripping and disturbing novels.

Sherlock Holmes and Dr. Watson had been sharpening their detective skills deducing the characteristics of the man whose walking stick is in their possession, when the owner arrives greatly in need of their help.

 

 

IVANHOE by Sir Walter Scott

Exuberant, colourful and packed with incident, Ivanhoe is Sir Walter Scott's great romance of the Age of Chivalry.

 

 

 

 

 

 

  

 

THE PHANTOM OF THE OPERA by Gaston Leroux

A haunting tale of suspense and intrigue set in nineteenth-century Paris.

 

 

 

 

DAVID COPPERFIELD by Charles Dickens

 

 By turns absorbingly comic, dramatic, ironic and tender, the novel brings into energetic life the society and preoccupations of the mid-Victorian world.

 “ Of my books, I like this the best” Charles Dickens

 

 

 

 

 

 PRIDE AND PREJUDICE by Jane Austen

 

 “ It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife”. The opening of Jane Austen’s ever-popular novel sets the tone of her sparkling comedy of manners and morals.

 

 

 

SENSE AND SENSIBILITY by Jane Austen

Unfairly deprived of their family inheritance by the grasping mrs john dashwood and her husband, elinor and marianne dashwood and their mother find themselves in greatly reduced circumstances.

 

 

 

 

 

 

WHITE FANG AND THE CALL OF THE WILD by Jack London 

A superb work of adventure and imagination, the call of the wild tells the compelling story of buck, part st bernard and part scotch shepherd dog.

 

 

 

JOURNEY TO THE CENTRE OF THE EARTH by Jules Verne

Few writers have conveyed the sheer excitement of exploration and discovery so grippingly as Jules Verne. The great science fiction writer Arthur C. Clarke wrote:`The reason Verne is still read by millions today is simply that he was one of the best storytellers who have ever lived; and Journey to the Centre of the Earth is a particularly flawless specimen of his art”.

 

 

THE PICTURE OF DORIAN GRAY by Oscar Wilde

An evocative portrayal of London life and powerful blast against the hypocrisies of Victorian polite society it has become one of Oscar Wilde's most celebrated works, full of the flamboyant wit for which he is justly renowned

 

 

 

 

 

SPIRITS OF THE DEAD: TALES AND POEMS by Edgar Ellan Poe

Possessed of a powerful, richly inventive imagination, Edgar Allan Poe explored the darkest corners of human psyche and is recognized as one of the first writers to offer a genuine american voice.

 

 

 

 

GREAT EXPECTATIONS by Charles Dickens

In Great Expectations Dickens blends gripping drama with penetrating satire to give a compelling story rich in comedy and pathos: he has also created two of his finest, most haunting characters in Pip and Miss Havisham.

 

 

 

 

 

DUBLINERS - James Joyce

With these fifteen stories James Joyce reinvented the art of fiction, using a scrupulous, deadpan realism to convey truths that were at once blasphemous and sacramental.

 

 

 

 

CRIME AND PUNISHMENT by Fyodor Dostoyevsky

A dark and compelling study of a young intellectual tempted towards crime through severe penury.

Crime and punishment  both haunts and disturbs, yet, as the critic John Jones wrote, it is “ the most accesible and exciting novel in the world”.

 

 

 

 

JANE EYRE by Charlotte Bronte

Jane Eyre is a love story with a happy ending, rare in its time for its sympathetic portrayal of the love of a married man for another woman. It is, as Thackeray said,'The masterwork of a great genius'.

Jane Eyre is one of the great romantic heroines of world literature

 

 

 

 

TESS D'URBERVILLE by Thomas Hardy

Hardy watches over Tess like a stricken victim. He is as tender to Tess as Tess is to the world. Tender and helpless' -Irving Howe.

 

 

 

GULLIVER’S TRAVELS by Honathan Swift

“ In a little time I felt something alive moving on my left leg, which advancing gently forward over my breast, comealmost up to my chin; when bending mine eyes downwards as much as I could, I perceived it to be a human creature not six inches high.”

Swift’s corrosive satire embraces all aspects of humanity. It is witty when dealing with foibles and frailty, bitterly angry when facing pride and stupidity, but compassionate and unsentimental when focused upon suffering.

 

 

 THE ADVENTURES OF HUCKLEBERRY FINN by Mark Twain

The adventures of Huckleberry Finn is Mark Twain's exhilarating Mississippi adventure story and the companion to Tom Sawyer.

 

 

 

 

PETER PAN by J.M. Barrie

J. M. Barrie's immortal story of Peter Pan, the boy who will never grow up.

 

 

 

 

 

 

 

 DR. JEKYLL AND MR HYDE by Robert Louis Stevenson

  Few Victorian mysteries are more haunting, sinister and profound than Dr Jekyll and Mr Hyde.

 

 

 PENGUIN READERS

Penguin Readers are simplified text wich provide a step-by-step approach to the joys of reading pleasure.

Penguin Active Reading provides reading and languages learning ar five levels, through full-color, beautifully illustrate Readers. As well as enjoyable stories and texts, each book provides a range of integrated activities designed to develop reading skill and consolidate vocabulary, and offers personalised project work. Each book is supported by an interactive CD-ROM which contains additional activities and the complete audio recording.

LITTLE WOMAN by Louisa May Alcott (level 1)

The story of the four March sisters and their loves, problems and adventures is sometimes sad, often funny but always charming. Louisa May Alcott wrote Little Women in 1868. It is also a film starring Winona Ryder and Susan Sarandon.

 

 

 

HEIDI by Johanna Spyri (Level 2)

Classic / British English
Heidi lives with her grandfather in his little wooden house, high up in the mountains of Switzerland. One day Heidi’s aunt arrives and takes her to Clara’s home in Frankfurt. Heidi likes her new friend, but she doesn’t like living in a big house in the city. Can she go back to her home in the mountains?

 

 

GULLIVER’S TRAVELS by Jonathan Swift (Level 2)

Classic / British English
Gulliver travels across the sea from England and has an accident. He arrives in a country of very, very small people. What will they do with him? How will he talk to them? And why are the Big-enders fighting the Little-enders?

 

 

 

TALES FROM THE ARABIAN NIGHTS (level 2)

Classic / British English
Sheherezade is beautiful and clever. She also knows a thousand and one wonderful stories. Her husband wants to kill her, but he can’t. Sheherezade tells him stories about a clever servant girl and a boy judge, about Ali Baba and Aladdin. What happens next? Her husband wants to know. He listens – and she lives.

 

 

THE VOYAGES OF SINDBAD THE SAILOR ( Level 2)

Classic / British English
Sindbad the Sailor went to sea seven times and his voyages were always dangerous. He met giant men, snakes and birds, and the Old Man of the Sea. He visited different countries and strange islands – and he told wonderful stories about his journeys.

 

 

THE THREE MUSKETEERS by Alexandre Dumas (level 2)

Classic / British English
D’Artagnan wants to be a musketeer. He wants to fight for his king and his country. But the Queen has a problem with the Cardinal, so d’Artagnan and his new friends have to help her. The Cardinal is a very dangerous man. Who will win? Who will lose? And who will die?

 

THE HUNCHBACK OF NOTRE-DAME by Victor Hugo (level 3)

Classic / British English
Romeo and Juliet is one of the most famous love stories in the world. But it is more than a great love story. It is also about life and death, happiness and sadness, and the terrible hate between two great families. Shakespeare’s beautiful tale is still as popular today as it was more than 400 years ago.

                                                                                                                                      

ROMEO AND JULIET by William Shakespeare (level 3)

Classic / British English
Romeo and Juliet is one of the most famous love stories in the world. But it is more than a great love story. It is also about life and death, happiness and sadness, and the terrible hate between two great families. Shakespeare’s beautiful tale is still as popular today as it was more than 400 years ago

 

 

The Adventures of Huckleberry Finn Book by Mark Twain ( level 3)

Huck and Jim travel down the Mississippi from St. Petersburg to Cairo. Jim is a runaway slave so they have to be careful. They have a lot of adventures on the river. They even meet a king! But is he real? Huck soon finds out the truth.

 

 

 

LORNA DOONE by R.D. Blackmore (level 4)

Classic / British English
In 1673 young John Ridd meets a little girl called Lorna Doone. Seven years later they meet again, and fall in love. But the Doones are a family of robbers and murderers. One of them, Carver, killed John’s father and now wants to marry Lorna. Can John save Lorna from her worst fears?

 

 

 

 

 

 

Zilele acestea, se pot găsi în jur de 40 noi achiziţii pe rafturile bibliotecii Colegiului Naţional "Emil Racoviţă". Dacă eşti cititor avid, atunci te poţi cuibări în fotoliu preferat, cu o ceaşcă de ceai şi una dintre cărţile pe care o vei împrumuta de la bibliotecă. Nu sunt cărţi facile, îţi vor deschide noi perspective şi te vor lumina. Cărţile sunt donaţia elevilor claselor a IX-a, într-un proiect coordonat de doamna profesoară Fuioagă Ana-Maria.

                                        Albert Einstein şi frontierele fizicii de Jeremy Bernstein

                                                                                                                                                          La şcoală, profesorii n-au fost impresionaţi de Einstein: era un copil visător care nu promitea nimic ieşit din comun. Şi totuşi, în el s-a trezit uimirea faţă de lumea din jur – iar de aici un fel aparte de a privi şi înţelege lucrurile la care alţii, din comoditate, nu se mai gândesc. Aceasta e calea prin care a ajuns să răstoarne tot ce ştiau oamenii despre univers. Marele merit al biografiei scrise de Jeremy Bernstein e că ne aduce în intimitatea gândurilor lui Einstein, parcurge drumul urmat de ideile lui şi, în acelaşi timp, ne apropie de frământările sale omeneşti.

 

Tipuri mentale de Daniel C. Dennett

Ce procese au loc în mintea noastră? Dar în "minţile" animalelor? La urma urmelor, ce deosebeşte mintea omului de cea a unui animal evoluat? Ce rol are limbajul? Cum a apărut conştiinţa? Acestea sunt întrebările pe care le pune Daniel C. Dennett, specialist în ştiintele cognitive. Răspunsurile sale fac apel la paradigme mai vechi sau mai noi ale filozofiei, dar şi la descoperiri recente din domeniul neurobiologiei sau al inteligenţei artificiale.

                                                                                                                                                               

                                   

  Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli de Mircea Cărtărescu

 "Am fost într-o vreme, pe când viaţa începuse să mi se pară atât de cenuşie încât nu mai merita trăită, un maniac al jocurilor pe computer. Timp de vreun an de zile am avut nevoie de doza zilnică de virtualitate: îmi făceam toate treburile pe fugă, renunţasem la mâncare şi la somn şi îmi tremurau mâinile după claviatură şi mouse[…]
Pe lângă multe alte efecte de adâncă alienare, jocurile de acţiune şi strategie mi-au schimbat, în acea vreme nu tocmai îndepărtată şi nici tocmai cu desăvârşire
încheiată, însăşi ideea despre om, despre trup, despre felul cum arată şi funcţionează bucata asta complicată de materie care ascultă – parţial- de voinţa noastră.[…].
Dar ceea ce deosebeşte esenţial vieţile noastre virtuale de cele reale este miraculoasa şi binecuvântata putere de a da „Save”. „Salvează, tati, salvează!” îmi spune fiică-mea, alarmată, din două în două minute, de câte ori mă priveşte jucându-mă. „Jucându-mă?” Nu: trăindu-mi viaţa virtuală, cea în care sunt erou, în care n-am nevoie de prietenie, dragoste sau fericire, cu o intensitate cum n-am trăit niciodată în „lumea cea comună”. Înaintea fiecărei confruntări decisive „salvez”. Dacă pierd, dau timpul înapoi de unde am salvat şi-mi îndrept greşeala. Altfel, rareori aş putea încheia un joc. Dacă, vreodată, aş fi consultat de autorul jocului în care trăim cu toţii şi aş putea să sugerez o singură îmbunătăţire a lui, asta aş îndrăzni să cer:
„Doamne, dă-ne, măcar de câteva ori în viaţă, puterea de a folosi comanda Save!”, de a da timpul înapoi, de a şterge remuşcarea, suferinţa, răul provocat altora, de a repara ireparabilul. [...]"

 

 Povestiri despre om. După o carte a lui Hegel de Constantin Noica

„Azi ni se pare neverosimil ca volumul acesta speculativ, atât de fin în aticismul frazelor sale, sa aibă soarta pe care a avut-o în decembrie 1958, când a devenit unul dintre capetele de acuzare în procesul intentat lui Noica. Aflat în domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel, Noica îi va citi integral pe Goethe şi Hegel, cufundându-se în opera lor ca într-o albie cu virtuţi regeneratoare... Aşa se face că cele doua cărţi pe care le va scrie pe marginea operei lor nu sunt compendii înţesate cu sterpe comentarii de lectură, ci cărţi de creaţie proprie. Fenomenologia spiritului de Hegel nu mai este citită azi aproape de nimeni. În schimb, cartea lui Noica poate fi citită, ba chiar poate fi parcursă cu delicii estetice subtile. S-o citim cu convingerea că, în zilele noastre, nimeni nu mai poate da o interpretare atât de frumoasă unei cărţi atât de grele.“ (Sorin Lavric)

Despre lăutarism de Constantin Noica

Volumul de faţă cuprinde trei texte pe care Constantin Noica le-a gândit în spiritul aceleiaşi teme dominante: cultura de elită. Cum tematica celor trei texte este unitară-- ce poate fi făcut ca România să scape de cultura diletanţilor --, editorul a considerat că locul lor nu poate fi decât împreună, între copertele aceluiaşi volum. Cele trei texte propun un remediu împotriva "lăutarismului" -- termen prin care Noica numea, în cazul intelectualilor români, lipsa unei pregătiri umaniste temeinice.

 

  

                                                              Pagini despre sufletul românesc de Constantin Noica

"Nu ştiu dacă şi în alte părţi Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi. În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip. Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore – pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască - dau garanţia duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan faţă de care toată frmântarea istorică este irosire şi pierdere. Dar - şi aici e aspectul nou faţă de tânguirea biblică - neamul românesc e şi el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător. I se întâmplă şi lui multe, se framână ceva în marginea lui, în inima lui, peste trupul lui chiar - dar el rămâne neschimbat. “ Trece şi asta” e  una din cele mai curente vorbe româneşti. Neamul nostru rămâne pentru că şi el participă, în felul lui, la eternitatea fiinţei.” C. Noica

 

Despre idei &blocaje de Horia-Roman Patapievici

O modestă propunere de a regândi cultura română pornind de la ceea ce îi lipseşte, fără a renunţa la ceea ce, în aparenţă, îi prisoseşte. Daca un călător ideal ar poposi în România culturală a ultimelor decenii, ar fi frapat de faptul că aici ideile nu se dezbat, argumentele nu sunt ascultate, obiecţiile sunt trecute cu vederea, teoriile sunt luate în balon, iar sunetul calm al discuţiei se aude numai când autorii au murit ori când numele lor a primit confirmarea canonica a Occidentului. Călătorul nostru ar observa că la noi cărţile originale nu suscită discuţii, şcolile de gândire sunt mode de împrumut ori grupuri sudate prin forţa convingerilor profitabile, teoriile noi trezesc apatii durabile şi stârnesc antipatii ireversibile, în timp ce, sub raport uman, competenţele cedează întotdeauna invidiilor, invidiile corup ireversibil onestitatea, adevărul cedează totul bârfei.

 

Vorbe memorabile - de la Cezar la Churchill de Francois Bluche

Structurată pe mari perioade istorice, pentru ca astfel cititorul să se poată orienta în multitudinea evenimentelor, cartea aceasta e un tezaur de rostiri ale unor personaje reale, din care multe sunt notorii, precum Alexandru cel Mare, Cezar, Ludovic al XIV-lea, Robespierre, Napoleon, Churchill, de Gaulle sau Boris Eltin.
Iată, aşadar, sute de glasuri înăltandu-se din freamătul istoriei, glasuri de cârmuitori de oşti, de regi şi împăraţi, de papi, de politicieni clarvăzători sau nu, de curteni leali ori trădatori, de revoluţionari înflăcăraţi şi cruzi, de tâlhari la drumul mare sau cavaleri fără prihană...

 

 

O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri de Neagu Djuvara

Autor al unor erudite studii de istorie şi filozofie a istoriei apărute în Franţa, premiat de Academia Franceză, profesorul Neagu Djuvara lasă la o parte de data aceasta tonul academic, pentru a povesti tinerilor – şi celor mai puţin tineri – istoria românilor.


Cartea e o privire sintetică şi originală asupra momentelor-cheie din trecutul nostru, fără tabuuri sau prejudecăţi, scoţând la lumină întâmplări mai puţin cunoscute, dar revelatoare.

 

Etica protestantă şi spiritul capitalismului de Max Weber

"Contemporaneitatea lui Weber nu decurge numai din faptul că este cel mai citat socilolog, ci, în primul rând, din actualitatea analizelor sale şi din permanenţa reconsiderare a contribuţiilor sale metodologice şi epistemologice. A creat o operă impresionantă, care în România ultimelor decenii a fost cunoscută doar de un număr restrâns de specialişti. La acest fapt au contribuit două situaţii. Mai întâi, o limitare de ordin editorial: absenţa traducerilor în limba româna a principalelor opere ale sociologului german. În al doilea rând, o limitare de ordin ideologic: Weber a fost considerat unul dintre principalii adversari teoretici şi ideologici ai lui Karl Marx. În consecinţă, opera sa trebuia ţinută departe de cei pe care i-ar fi putut influenţa." (Ioan Mihăilescu)

                      

Amintiri din pribegie de Neagu Djuvara

„Nu sunt un adept al genului memorii. De aceea, nu m-am pregătit câtuşi de puţin pentru un asemenea exerciţiu – de n-ar fi decât fiindcă eram conştient că participarea mea ocazională la evenimentele din veacul meu se situa la un nivel atât de modest, întrucât nu prezenta interes pentru istorici şi, cu atât mai puţin, pentru marele public.Originea acestei scrieri e, aşadar, accidentală.“
„...Nu sunt memorii construite, chibzuite, cizelate, logic organizate, ci doar amintiri răzleţe, impresii fugare, mărturii şi mărturisiri. Să rămână numai ca o oglindă – o oglindă spartă, oglindă tulbure, brumată – a unei îndelungi trăiri departe de ţară.“

 

 

Filosofie într-un timp al terorii. Dialoguri cu Jurgen Habermas şi Jacques Derrida de Giovanna Borradori

 Filosofii se hotărăsc rareori să vorbească pe larg despre un eveniment istoric particular. Însă când accepta să o facă, putem fi siguri că nu vom avea parte de obişnuita retorica politică şi mediatică. Aceasta este reuşita acestei cărţi, în care Giovanna Borradori ne oferă două ample inerviuri cu Jurgen Habermas şi Jacques Derrida despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Ideea acestei cărţi s-a născut la doar câteva ore după atacuri, iar interviurile separate ale celor doi mari filosofi, realizate doar câteva săptămâni mai târziu, nu ne dezamăgesc :” 11 septembrie” pare deodată mult mai complex decât credeam, iar lumea de astăzi se dovedeşte- atât filosofic, cât şi practic, mult mai problematică şi mai plină de provocări.

 

 

Sacrul de Rudolf Otto

Cartea lui Rudolf Otto a avut parte de un imens succes de public. De-a lungul timpului, ea a fost chiar un bestseller. Potrivit lui Mircea Eliade, un mare admirator şi, într-un anumit sens, un adept al teoriei asupra sacrului a savantului german, „răsunetul mondial“ al lucrării „se datorează, fără îndoială, în primul rând noutăţii şi originalităţii perspectivei adoptate de autor. În loc să analizeze ideile de Dumnezeu şi de religie, Rudolf Otto s-a străduit să analizeze modalităţile experienţei religioase. Înzestrat cu o mare fineţe psihologică şi cu priceperea unei duble pregătiri, de teolog şi de istoric al religiilor, el a reuşit să pună în evidenţă conţinutul şi caracteristicile specifice ale acestei experienţe.“

  

Răul de Paul Ricoeur

De unde vine răul? De unde ne vine să facem rău? Pentru Paul Ricoeur, a gândi răul înseamnă a formula o ruptură. Şi asta pentru că libertatea omului este forţată să existe în faţa răului.

Acest mic text, care este de fapt o conferinţă ţinută la Laussanne în 1985, este foarte important în ansamblul operei acestui filosof care nu se vrea teolog, dar a cărui gândire se înrudeşte cu unele aspecte ale protestantismului. Un om care a gândit vulnerabilitatea răului moral cu o profunzime şi o subtilitate exemplară.

 

 

Kant. O biografie de Manfred Kuhn

Immanuel Kant, asa cum nu ni l-am fi imaginat!

Manfred Kuhn infirmă legenda existenţei lipsite de evenimente a profesorului Kant şi schiţează tabloul unui gentleman elegant, care a jucat un rol important în viaţa socială a Königsbergului, un profesor universitar foarte îndrăgit, fermecator şi sociabil. Distorsionate pâna la caricatură, clişeele referitoare la viaţa lui Kant au în vedere perioada sa târzie. Sunt înfăţişati colegii şi prietenii, adversarii şi concurenţii săi – chiar şi servitorul Martin Lampe. Pe lângă o imagine completă a vieţii lui Kant şi introducerea în scrierile sale, această biografie ne arată cât de mult a fost influenţat marele gânditor de cultul geniului din epoca literară Sturm und Drang, de scrierile lui David Hume şi ale lui J.-J. Rousseau, precum şi de ideile Revoluţiei franceze. Un portret fascinant al vieţii şi gândirii lui Kant, dar şi al timpului sau.

 

Kant în lumea lui şi în cea de azi. Zece studii kantiene de Mircea Flonta

Cele zece studii reunite în acest volum readuc în discuţie atât teme ale filosofiei teoretice kantiene (relaţia filosofiei transcendentale cu fundamentele metafizice ale ştiinţei naturii, conceptul kantian al cunoaşterii şi cel al stiinţei naturii, semnificaţia consideraţiilor lui Kant asupra ideilor regulative ale raţiunii), cât şi teme ale filosofiei practice (raportarea analizelor kantiene ale fundamentelor moralităţii la raţiunea comună, rigorismul moral, idealul moral al lui Kant, ideea kantiană a luminării). Gândirea lui Kant este examinată şi ca sistem de referinţă pentru înţelegerea unor particularităţi ale tradiţiei filosofice româneşti. Majoritatea studiilor pot fi citite cu folos şi de cei care nu sunt familiarizaţi cu scrierile lui Kant.

 

Mitologii subiective de Octavian Paler

Mitologii subiective este o carte remarcabilă, scrisă în mai multe registre, care invită la reflecţie. Diferitelor personaje din mitologia greacă le este alocat câte un capitol ce îmbină descrierea istorică şi interpretarea eseistică: prezentarea secvenţei mitologice este completată de comentariul autorului, pasionant, adesea surprinzator, care ne invită la o „aventura interioară”, mai importantă decât orice excursie turistică.  

Într-unul din cele mai frumoase fragmente ale cărţii, Octavian Paler se confesează direct: «Ba da, există ceva şi mai important decât o dimineaţă plină de soare, să nu uit că o voi pierde şi nu vreau s-o arunc goală pe nisip». Iar într-altul, îşi face un bilanţ: «...dintre cele patru condiţii puse de Poe fericirii (Viaţa în aer liber, Iubirea, Detaşarea de ambiţiile meschine, Creaţia) le indeplinesc acum în mod cert pe primele doua».

 

Vocabularul psihologiei de Henri Pieron

Cei 28 de autori ai monumentalei lucrări, realmente indispensabilă pentru oricine vrea să fie stapân pe terminologia vastă proprie psihologiei, cât şi disciplinelor limitrofe acesteia, au reuşit să ne ofere cea mai cuprinzatoare şi riguroasă lucrare de acest fel. Cele 11 anexe constituie nu numai un util aparat de dezlegare de sigle şi simboluri, ci şi un instrument de lucru pentru psihologia de laborator, matematizată şi statistică, preocupată de exactitate în sferele intra- şi suprapsihologicului. ( Dr. Leonard Gavriliu)

 

 

Dicţionar de filozofie şi logică de Antony Flew

Această importantă lucrare de referinţă poate servi drept ghid în labirintul istoriei ideilor, fiind un instrument de lucru extrem de util pentru cititorul obişnuit care simte nevoia de definiţii sau clarificări pentru termenii şi numele proprii din domeniu. De la gânditorii antici la Sf. Toma d'Aquino, de la Descartes, Spinoza, Kant şi până în epoca modernă a lui Russell şi Wittgenstein, dicţionarul cuprinde conceptele şi terminologia a mii de ani de gândire filozofică, precum şi ale unor ştiinţe înrudite mai noi, cum ar fi logica, sociologia ori psihologia.

 

 

Noutăţi bibliotecă

 

                De-a lungul anilor generaţii întregi au contribuit la dezvoltarea fondul de carte al bibliotecii.  Săptămâna trecută biblioteca şcolii a fost îmbogăţită cu noi titluri de carte. Aceste cărţi sunt o donaţie a elevilor din clasele a X-a A, a X-a D, a XI-a B, a XII-a A, a XII-a D.

                                                                                                                      

          Aristotel şi furnicarul merg la Washington…mic antitratat de abureală politică, de Thomas Cathcart & Daniel Klein

          Thomas Cathcart şi Daniel Klein nu înghit gogoşi electorale şi nici cititorii lor nu o vor mai face! Aruncând în luptă bancuri, caricaturi şi idei ale filosofilor antici, „tipii cu filosofia” concep un adevărat curs de autoapărare în faţa dublului-discurs politicianist. Sunt puşi sub lupa conducători celebri, de la Cezar la Condoleeza Rice, de la Ginghis Han la Hillary Clinton şi de la Adolf Hitler la George W. Bush (cel tânăr şi cel bătrân!).

                    

      Platon şi ornitorincul intră într-un bar…mic tratat de filosdotică de Thomas Cathcart & Daniel Klein

      „De departe cel mai trăznit bestseller al anului!” (The Boston Globe)

        O introducere ireverenţioasă, neconvenţională şi plină de umor în marile tradiţii, şcoli, gânditori şi concepte filosofice. Filosofia de la A la Z pentru toţi cei care ştiu că lucrurile serioase trebuiesc luate în râs. Sunt prezentate Ideile esenţiale ale Existenţialismului (ce au Hegel şi Bette Midler în comun?), Filosofia Limbajului („cum e să...” fii naufragiat pe o insulă pustie cu Halle Berry?), Filosofia Feministă (de ce, orice ar face, un bărbat rămâne un bărbat?), precum şi multe altele. În sfârşit, înţelegem şi noi ceva din toată tărăşenia asta!

            „Am râs şi am învăţat filosofie, o carte pe care o ador.”( Roy Blount, Jr)

 

 

                                                Istoria lui Dumnezeu de Karen Armstrong

          “Aceasta carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu Însuşi, care este dincolo de timp şi de schimbare, ci o istorie a modului în care oamenii L-au perceput de-a lungul timpului, de la Avraam pâna în zilele noastre. Ideea lor despre El are o istorie, caci a fost întotdeauna ceva uşor diferit pentru fiecare grup de oameni care au folosit-o în diverse epoci. Felul în care o anumită generaţie şi-L reprezintă pe Dumnezeu poate să nu aiba nici un sens pentru alta. E un adevar că propoziţia „Cred în Dumnezeu” nu are un sens obiectiv în sine, ci, ca orice altă afirmaţie, are sens doar într-un anumit context, când e facută de o anumită comunitate. [...]" Karen Armstrong

 

 

       McMafia-Crime fără frontiere de Misha Glenny

          McMafia dezvăluie cititorului interesat informaţii cutremurătoare despre existenţa, structura organizatorică şi diversele moduri de operare ale organizaţiilor mafiote care au reuşit sa împânzească globul pământesc. Dacă până spre sfârşitul secolului XX mafia acţiona sporadic, subtil şi oarecum paralel cu economia de suprafaţă, odată cu extinderea mijloacelor de comunicare în masă, reţelele crimei organizate s-au sofisticat şi dezvoltat atât de rapid şi cu o aşa de mare amploare, încât în prezent şi-a schimbat traiectoria şi interferează din ce în ce mai făţiş cu toate straturile societătii.

 

 

       Scurtă istorie a gândirii economice de la Aristotel până azi, de Jacques Valier

      

     O carte de aproximativ 150 de pagini, frumos lucrată şi meşteşugită, care cuprinde, pe înţelesul tuturor, istoria gândirii economice încă de la apariţia ei într-o formă închegată până în zilele noastre.

 

 

 

 

           Ghidul Xenofobului. Americanii, germanii, francezii, englezii, austriecii, israelienii, italienii

   

          O capodoperă în miniatură, un univers în format de buzunar: micile calităţi şi marile defecte ale omenirii, într-o călătorie şarmantă şi ireverenţioasă, plină de umor şi onestitate. Vindecă de xenofobie aproape garantat!

 

 

 

 

 

      Şi totuşi Biblia are dreptate, de Werner Keller

          Celebra lucrare a lui Werner Keller a fost tradusă în peste 25 de limbi şi s-a vândut în mai mult de zece milioane de exemplare. Datorită abordării documentate, dar deloc greoaie, a istoriei şi arheologiei biblice, cartea a devenit extrem de populară.

          O carte scrisă de un jurnalist, care atrage din primele rânduri atenţie asupra faptului că nu are pregătire teologică, ci că a fost atras tot mai mult de problematica adevarului istoric din Biblie, ceea ce l-a determinat să recurgă la o sumedenie de studii şi cărţi scrise de specialişti în varii domenii, pentru a creiona într-un stil plăcut anumite elemente legate de sau care apar menţionate în Biblie.

 

             50 de cărţi fundamentale de psihologie de Tom Butler-Bowdon

       Aceasta carte este un ghid autentic de popularizare a psihologiei. În cadrul unei călătorii ideatice care acoperă 50 de titluri, sute de idei şi peste un secol de existenţă a psihologiei, autorul analizează scrieri contemporane semnificative, cum ar fi Fericirea autentică a lui Martin Seligman, dar şi tezaurul de înţelepciune caracteristic unor personalităţi semnificative pentru dezvoltarea acestui domeniu.

      „Butler-Bowdon scrie cu un entuziasm contagios… este un adevărat maestru al acestui tip de literatură.” USA Today

 

 

 

Recent Videos

2052 views - 6 comments